Jeg satt i kveld og surfet litt rundt på ulike nettaviser. Da kom jeg over en artikkel på VGs forside hvor skoleelevene skal kunne finne den perfekte skole-PC'en.
http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=556677
De beskriver en del PC'er og sier også noe om hva som kreves for å kjøre Windows 7. Det er også med en MacBook. Men artikkelen sier lite (om noe) at Linux faktisk er et alternativ og at flere av Linux-distribusjonene (som Ubuntu) løser de aller fleste av behovene som elevene har. I tillegg vil PC'ene koste noen hundrelapper mindre samt at eksempelvis Ubuntu krever mindre ressurser enn Windows 7.
For at artikkelen skulle vært komplett slik at skoleelevene skulle kunne gjøre en reell vurdering av PC, burde artikkelen også nevnt Linux som alternativ og fordeler / ulemper med det i forhold til feks Windows 7.
Knutes blogg - www.helland.cc
Velkommen til min hjemmeside og blogg.
Jeg har flere hobbyprosjekter. Ett av de er KommunenDigitalt hvor jeg forsøker å samle oversikt om sosiale nettverk, fri programvare, nettskyer og hvordan ny teknologi kan benyttes i kommunal tjenesteyting. Ett annet er å skrive en ny bok om kommunal organisering - en bok som utvikles på internett av de som mener de har kompetanse på eller en mening om kommunal organisering.
Du kan også følge meg på mikrobloggtjenestene identi.ca og twitter.
Mine siste mikrobloggposter
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Det er jo fint og flott det, de nevner dog heller ikke at veldig mange skoler allerede gir ut maskiner til elevene sine så denne utgiften er unødvendig.
SvarSlettEnig med deg i dette.
SvarSlettMen til anonym (21:56):
Det er fortsatt langt igjen før alle skoler, eller fylker, dekker dette tilbudet.
På mange måter er jeg helt enig, men på den annen side...det er ikke lett å få tak i en maskin levert med Linux. MSI har vel gitt det helt opp, ASUS og Acer gjør ikke akkurat noen innsats for å komme noen vei, og uansett er det sjelden man får med Ubuntu (eller for den saks skyld Mint, Fedora eller Mandriva); det går jo stort sett i Xandros og Linpus, som ærlig talt er småtriste greier. Kan jo håpe Moblin kan endre litt på dette etterhvert.
SvarSlettJeg er lærer i videregående, og de fleste som diskuterer pc i skolen, er IKKE det dessverre. La det være klart; - elever med Linux-programmer har ofte problemer med å ta imot filer via USB-pinner fordi filene ikke er kompatible med Linux-programmene de har på sin elev-pc. I tillegg skrives det i VG-saken om diverse alternative programmer til Photoshop ø- som om Photoshop er alt du kunne trenge i skolearbeidet. Tull og tøys! Mest brukt i skolen er MS Word, Excel og Powerpoint. I tillegg har alle skoler et nettverk som elev-pc'er MÅ kunne kommunisere med. Ofte opplever min kollega, datasjefen på min skole, at elevenes Linux-maskiner har problemer. Dette gjelder faktisk ofte Mac-maskiner. I tillegg sitter ofte elevene på manglende programvarepakke. Det er nemlig IKKE kun operaqtivsystemer man må diskutere omkring skole-pc'er, men hele programpakker. Her mangler det en felles standard i skolen. Jeg vet at enkelte kommuner av økonomiske grunner bruker Linux over hele linjen, men i videregående kan man ikke dette. På yrkesfag som medier og kommunikasjon MÅ man bruke flere kostbare og kraftkrevende programmer som Adobe CS3 eller 4. I tillegg kommer ofte redigeringsprogrammer for video og lyd, f.eks. Avid og Pro Tools. De billige bærbare pc'ene er overhodet ikke i stand til å takle disse programmene. DERFOR er Linux og samtlige VG-testede maskiner UBRUKELIGE i skolesammenheng, men dessverre har politikerne og mange andre ALDRI forstått dette!
SvarSlettKåre Nilsen, medielærer i vgs.
Her er andre avsnitt i saken: "Mange skoler forsyner selv elevene med pc-ene de trenger på skolen. Men ofte er det ikke de friskeste modellene som tilbys. Det er også en del skoler som ikke har et slikt tilbud. Og er du student må du selv stå for innkjøp av det utstyret du trenger."
SvarSlettDet nevnes med andre ord at en del skoler leverer ut pc-er til elevene.
Når det gjelder Kåre Nilsens kommentar, tar jo også han litt feil. Det står om flere av pc-ene at de ikke er egnet til å kjøre tunge programmer. Spesielt gjelder det de minibærbare, som er fine nummer to pc-er.
Et par av de "vanlige" med Intel Core 2 Duo er derimot spreke nok til både CS3 og CS4. Med en Core 2 Duo og 2 gigabyte minne eller mer skal man greit kunne jobbe med selv tyngre programmer.
En av de tingene jeg er forundret over er at de fleste elevene aldri har lært å skrive touch på tastaturene! Mange skriver både sakte og dårlig! Det hjelper ikke å ha verdens flotteste PC/Mac når man ikke klarer å håndtere inn og utenheten. En gammel brukt maskin fra 3 år tilbake med ferdige programpakker er ofte godt nok i lange baner for størstedelen av elevenes behov. Og ja, som nevnt tidligere her, programinnholdet i maskinene er langt viktigere enn hotte tekniske finesser på nyeste modell!
SvarSlettHvorfor kan ikke alle bare skaffe OpenOffice? Gratis og da er man sikret kompatibilitet, i motsetning til ved bruk av Word.
SvarSlettForresten synes jeg det blir litt... "gammeldags" å skulle lære touch. Jeg har aldri lært det men skriver kjappere enn de fleste.
Hei - mange interessante kommentarer her.
SvarSlettDessverre har flere av leverandørene av mini-PC'er gått bort fra Linux. Men jeg ser det innimellom fortsatt. Selv kjøpte jeg en acer med Linpus hvor jeg har lagt inn en strippet versjon av Ubuntu. Og den går som bare det - og spiser nesten alt jeg trenger av programvare.
Med unntak av noen.
Og det er dessverre fortsatt sånn at mange av skolene bruker microsofts programvare. Men det finns alternativer for de fleste løsningene også her - og det finns nå kommuner som planlegger full omlegging til Linux i skolen.
Linux kommer nok aldri til å bli noe mer enn et sært alternativ. Og hovedgrunnen er at det er for mange varianter. Til og med windows har fått kritikk for å komme i 7 varianter eller hva det nå er, men det er jo ingenting mot linux sine noen og tusen. Folk liker forutsigbarhet, og den lille prisen en betaler for windows er det ingen som merker noe til. Linux kan virke fint og flott, men så er det jo dette med programmer. Det er uansett hva du måtte mene kjedelig å måtte søke opp et program med omtrent samme funksjonalitet som det de andre bruker. Og når en finner det så må en kompilere det ved hjelp av kilometerlange kommandoer og kryptiske forklaringer.
SvarSlettDen eneste grunnen til at noen ville velge Linux må vel være av økonomiske grunner, hvorfor må man gjøre det vanskligere enn det kan være. hva er vitsen med Linux når microsoft gjør jobben vel så godt og er kompatibel med det som finnes av programmer
SvarSlettDet viktigste er kanskje å gi Microsoft reell konkurranse. De har i dag i praksis monopol og høy markedsmakt - noe som også fører til at produktene deres har for høye priser.
SvarSlettVed å etablere standarder for dokumentformater, informasjonsutveksling osv, bidrar en til at også andre kan komme på banen. Og det fungerer og kan bidra til større utbredelse av Linux og Mac. Jeg ønsker ikke å fjerne Microsoft, men å skape en balanse i markedet.
Selv om det ikke er basert på standarder, kan jeg allerede i dag jobbe videre med dokumenter jeg har laget i MS Office på Win XP på min lille Acer hvor jeg kjører Linux og Open Office. Men her er det jo vedtatt dokumentstandard som vil kunne ghøre det enklere.
Når standardene er på plass og vi har klart å skape balanse i markedet slik at produktene etterhvert får riktig prising, så må det være opp til enhver hvilket operativsystem de ønsker å kjøre med. De har forskjellig egenskaper - og det må de kunne konkurrere på :-)